Chemarea la slujire

din volumul “Slujitorul adevarat, Slujitorul care schimba lumea”

Efeseni 4:11-12: “Si El a dat pe unii apostoli; pe altii prooroci; pe altii evanghelisti; pe altii pastori si invatatori pentru desavirsirea sfintilor in vederea lucrarii de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos…”
In versetul 11, sunt cuprinse toate cele cinci caracteristici lucrarii de slujire. Aceste cinci caracteristici pot face subiectul a cinci carti de studio separat, insa acum vom trece peste ele sumar, doar pentru a intelege diferenta dintre ele.
Voi impartasi cu voi pe scurt o conversatie purtata cu Rich Bowen, pastor al bisericii New Hope Worship Center din Augusta, statul Georgia. El arata cat de simplu putem sa ne reamintim tot timpul aceste cinci caracteristici, doar privind la palma noastra.
Degetul mare, reprezinta autoritatea apostolica. Dupa cum rolul degetului mare este de a controla toata functionalitatea palmei, la fel, apostolii sunt cei ce guverneaza.
Degetul aratator, reprezinta slujirea proorocilor. Asa cum degetul aratator se indreapta spre a indica ceva si prooroci sunt acei care arata.
Degetul mijlociu reprezinta lucrarea evanghelistilor si este cel mai lung deget al palmei. Menirea evanghelistilor este de a strange cat mai multi pentru Hristos, castigatorul sufletelor.
Degetul inelar, slujirea pastorului, este de a tine impreuna, de a proteja sufletele castigate pentru Dumnezeu de evanghelisti.
Lucrarea invatatorilor, degetul mic, este de a motiva si a stabili in inima credinciosilor adevarul scriptural.
Avand in vedere ca altul este subiectul mesajului, nu o sa dezvolt mai departe aceasta ilustratie, dar totusi ea trebuie sa ramana ca un bun exemplu de colaborare si a intelege care este rolul slujitorului crestin.
Dorinta mea arzatoare este de a privi in mod specific lucrarea slujitorilor adevarati prin schimbarea pe care ei trebuie sa o aduca in jurul lor, oameni care fac diferenta in orice imprejurare. Slujitorii sunt chemati la sacrificii si au o multime de obligatii, dar toate acestea trebuiesc privite ca privilegii. “Vestea cea buna” fara “fapta cea buna” te lasa fara putere.
Titlul de “slujitor al Domnului “ fara indatoriile biblice conduc la deziluzii, atat din partea ta cat si din a celor din jurul tau.
A fost o perioada in istoria comunitatii cand slujitorul era cea mai respectata persoana. In primele zile a natiunii noastre, prima cladire care se construia in fiecare noua asezare era biserica. De ce? Pentru ca biserica era central activitatii si viata asezarii. Uita-te la situatia de astazi: ani buni de cand multimea de asa zisi slujitori tradeaza increderea credinciosilor, iar comunitatile crestine pierd confidenta publicului. Cativa slujitori din acestia, foarte bine vazuti de altfel in trecut, ies acum public si-si marturisesc pacate grave comise, chiar in timp ce erau considerati lideri. Una din cele mai mari si puternice denominatii crestine este astazi zguduita de scandaluri provocate de preotii lor celibatari, dar invinuiti de pedofilie. Congresul altei denominatiuni a ales nu demult un preot homosexual ca si lider regional. Fapte de genul acesta au dus in zilele noastre la o totala neincredere a maselor de oameni in tot ce se numeste religie.
Unii ar putea sa faca caz spunand ca si in vremurile biblice se intimplau asemenea anomalii. Diavolul, numit si Lucifer, s-a rasculat impotriva lui Dumnezeu, si impreuna cu el o treime de ingeri. Chiar din cei apropiati Domnului, unul care a fost martor la toata activitatea Lui, care a ascultat timp de trei ani invatatura Lui, care a vazut cu ochii lui o multime de minuni, l-a tradat pentru treizeci de arginti. Am putea scrie o carte intreaga cu acestfel de fapte urate ale lucratorilor bisericesti.
Si totusi de ce scriu aceasta carte despre slujitori? Pentru ca continui sa cred ca Slujitorii adevarati a lui Dumnezeu raman si astazi cei mai respectati oameni ai comunitatii, oameni importanti care fac tot ce pot mai bun sa-L reprezinte pe Christos cu credinciosie.
Atunci cind Ilie statea la umbra unui copac si se tanguia ca a ramas singurul om drept si credincios, Dumnezeu i se descopera si-l contrazice, spunandu-i ca mai sunt inca sapte mii de slujitori adevarati care nu si-au plecat genunchiul in fata lui Baal.
Trebuie oare sa-ti amintesc ca in pofida faptului ca arhanghelul Lucifer se afla inca in rebeliune, arhanghelul Gavril continua sa duca mesajele Lui Dumnezeu prin univers iar arhanghelul Mihail continua sa conduca armatele de ingeri ale Lui Dumnezeu? Daca o treime din ingeri l-au urmat pe Lucifer, totusi doua treimi au stat impotriva lui, si continua sa stea imprejurul celor care se tem de Dumnezeu. Daca Iuda l-a tradat pe Isus, zece din ceilalti unsprezece ucenici ramasi si-au dat viata ca martiri, murind cantandu-I Domnului cantari de biruinta. Daca in ziua de astazi poti gasi pacatosi de la amvoane si pana la ultima banca, totusi mai exista inca Slujitori adevarati care merg inainte sacrificand totul pentru Dumnezeu, primind orice responsabilitate fara nici o plangere si fara nici o recunostinta.
2 Timotei 4: 3,4,5: “Caci va veni vremea cand oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa; ci ii vor gadila urechile sa auda lucruri placute, si isi vor da invatatori dupa poftele lor.
Isi vor intoarce urechea de la adevar, si se vor indrepta dupa marturisiri inchipuite.
Dar tu fii treaz in toate lucrurile, rabda suferintele, fa lucrul unui evanghelist, si implineste-ti bine slujba “.
Cand tu predici, esti un actor care aduci buna dispozitie sau un vestitor care aduce adevarul lui Isus Christos? Esti unul care faci reprezentatie pe scena bisericii sau un mesager trimis de Tatal sa smulgi din foc pacatosii?
Isus a fost dus de Satana pe unul din cele mai inalte varfuri ale Israelului, unde i-au fost aratate toate bogatiile pamantului. Acolo a promis ca i le va da pe toate, cu conditia sa se aplece si sa I se inchine. S-ar putea ca intr-un moment al vietii tale de slujire Satana sa te duca si sa-ti arate de pe vreun munte inalt ce ar putea el sa-ti ofere. Iti va promite bani, prestigiu, putere, numai sa faci ce-ti cere. El va cauta sa descopere pretul pentru care te-ar putea cumpara. Iti va promite o carare mai scurta pentru a avea “success”. Lui Isus a avut indrazneala sa-i promita toata imparatia, fara suferinta si fara moarte. Si la tine va veni sa te lamureasca ca nu e nevoie de post, de rugaciune, de sacrificiu pentru a fi cineva de succes. Pe el nu-l intereseaza ca predici la multimi mari, ca esti influentabil, ca esti popular, ca esti bogat, atat timp cat te poate pacali sa nu predici adevarul intreg.
Cand te vei confrunta cu cel rau, cu Satana, aminteste-ti un singur lucru. E mult mai usor sa stai neclintit pentru adevar si dreptate stiind ca Dumnezeu v-a fi cu tine pana la capat, decit sa recuperezi inapoi ceea ce ai vandut diavolului.
Cand presedintele Abraham Lincoln a fost indemnat sa-si modifice principiile emanciparii a zis: “…eu merg incet, uneori foarte incet, dar niciodata nu merg in spate“. Ca si slujitori suntem pusi in situatia uneori de-a merge incet dar trebuie tot timpul sa mergem numai inainte, niciodata inapoi. Spatele nostru intotdeauna va fi o adevarata tentatie si o capcana din partea celui rau.
William Morley Punshon, un slujitor englez wesleyan din
secolul al 19-lea a zis :
“Lasii intreaba… E SIGUR?…
Oportunistii intreaba… E POLITIC CORECT?…
Mandrii intreaba…E POPULAR?…
Dar cei cu Constiinta Intreaba…E DREPT? “.
Slujitorii adevarati sunt obligati sa intrebe aceasta intrebare in orice imprejurare: “ E DREPT CE FAC, E DREPT CE SPUN?”, si apoi toate actiunile intreprinse sa fie judecate prin raspunsul la aceasta intrebare.
Matei 11: 7-9: “Pe cand se duceau ei, Isus a inceput sa vorbeasca noroadelor despre Ioan: “Ce ati iesit sa vedeti in pustie? O trestie clatinata de vant?
Daca nu, atunci ce ati iesit sa vedeti? Un om imbracat in haine moi? Iata ca cei ce poarta haine moi sunt in casele imparatilor.
Atunci ce ati iesit sa vedeti? Un prooroc? Da, va spun, si mai mult decit un prooroc;“.
Isus a intrebat de cateva ori aceasi intrebare: Ce ati iesit sa vedeti?
Cand oamenii merg la biserica sau cand alearga sa auda cate un mesaj predicat, ce asteapta ei sa vada, si ce vad ei in realitate? Daca ei stiu ca tu esti cu adevarat slujitorul lui Dumnezeu atunci asteptarile lor sunt la fel cu realitatea; ei asteptau sa auda adevarul si au auzit adevarul. Dar ce se intampla cand tu esti o persoana cu reputatia patata care intorci mesajul de la Dumnezeu catre persoana ta, care vorbesti sa placi oamenilor ascunzind insa adevarul, care rastalmacesti invatatura biblica? Atunci nu mai esti eficient, nu mai aduci roada!
Ca sa poti fii roditor in lucrare, sa fii eficient, trebuie cu tot adevarul sa intelegi raspunsul la urmatoarele intrebari:
– Cine te-a chemat la slujire?

– Ce a planuit Dumnezeu sa fii in slujire?

– Ce a planuit Dumnezeu sa faci ca slujire?

va urma……Cine te-a chemat la slujire?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s